pondělí 10. ledna 2011

Jak vybrat dětskou sedačku na kolo

Pokud máte cyklistiku jako váš koníček a nechcete se ho vzdát ani poté, co do vaší rodiny přibude přírůstek v podobě miminka, je čas na to poohlédnout se po vhodném typu dětské cyklosedačky. Jakmile totiž vaše dítě povyroste a samo už sedí, je schopné s vámi vaše cyklovýlety absolvovat.

První otázkou, kterou si musíte v tomto ohledu položit je, zda si pořídit dětskou sedačku přední či zadní. Statisticky je častějším typem sedačky sedačka připevněná vzadu, tedy za jezdcem. Ovšem není nad to si sám vše posoudit a zvolit alternativu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pro názornou představu níže uvádíme plusy a minusy obou typů umístění dětských sedaček.

Sedačka přední  (pro děti od 9 do 15 kg)

+   dítě máte stále na očích, máte přehled o tom, co dělá
+   dítě má lepší rozhled
+   s dítětem je lepší komunikace
-    vhodná pouze pro menší děti a na kratší vzdálenosti
-    dítě není chráněno před větrem
-    dítě je relativně nechráněné v případě nehody
-    není ochrana šíje dítěte (je nutný výhled pro jezdce)
-    dítě není chráněno před případným prachem, hmyzem…
-    omezené šlapání jezdce, přední sedačka může překážet, zhoršená ovladatelnost kola
-    méně pohodlné pro dítě (mohou vadit řidítka)

Sedačka zadní (pro děti od 9 do 22 kg)

+   nejvíce bezpečné místo pro umístění cyklosedačky (při pádu není možné, že jezdec spadne na dítě)
+   dítě je více chráněno před větrem
+   vhodná i pro delší vzdálenosti
+   pohodlnější jízda pro dítě i jezdce
+   lepší ochrana před prachem, hmyzem,…
+   možnost vyšší opěrky pro podepření zad a hlavy dítěte
-    dítě není na očích (horší kontrola toho co dělá)
-    jezdec nemůže mít batoh na zádech
-    omezená viditelnost dítěte dopředu
-    jezdec je omezený v šlapání (možné naražení patou do sedátka)

Při výběru dětské cyklosedačky dále dbejte na to, aby byla dostatečně hluboká a široká. Opěrky pro nohy by měly být dostatečně dlouhé a musí mít vhodný úhel sezení, aby se v ní dítě dobře cítilo. Většina sedaček již má vyšší polstrování pro větší komfort vašeho dítěte, tříboké bezpečností pásy a rovněž posuvné zarážky na nohy, stavitelné podle toho jak vaše dítě roste.

Cyklosedačka zadní se umisťuje buď na nosič, nebo jsou sedačky samonosné. Při koupi sedačky na nosič dbejte na to, aby nosič, který na kole máte, byl dostatečně bytelný a byl určen pro vyšší váhovou kategorii. (např.: 25kg) Sedačky samonosné se připevňují na trubku pod sedlem. Nosič zde není podmínkou a sedačku lze jednoduše vyjmout z uchycení a umožňuje tak vyrážet i bez cyklosedačky. Výhodou zadních cyklosedaček je možnost zakoupit sedačku polohovací. Ta lze naklopit hned do několika poloh v případě, že vám dítě v sedačce usne a vy nemusíte přerušit jízdu. Pokud si vyberete zadní samonosnou sedačku je vhodné dokoupit si druhý držák, aby se sedačka mohla jednoduše přendávat z jednoho kola na druhé bez nutnosti jakékoliv montáže.

4 komentáře:

  1. Docela mě vyděsilo, když mi před cca měsícem kamarád vyprávěl story, kdy jel do HK, na zadku auta narvanej nosič na kola a převážel dvě kola. Sedačka podobná té na prvním obrázku (nejde o stjený výrobek) se za jízdy vlivem větru a bůh ví čeho uvolnila z kola a způsobila skoro nehodu jiného auta (poškodila čelní okno a zrcátko. Kamarád to zjistil až po dvacet km, kdy ho na benzince dohnali páni policisté, prý nebyli příjemní:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono, taky záleží jak byla sedačka upevněna.

      Vymazat
  2. No ono obecně převážet sedačku za jízdy na kole je docela risk, asi bych si to netroufla :-) viděla jsem ale už i kolo, kteér z nosiče kol odpadlo, to už bylo jiné dobrodružství :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sedačka je pořád bezpečnější než takový ten přídavný vozík pro děti. Navíc pokud je sedačka opravdu kvalitně provedená a prošla i bezpečnostními testy tak to není nic nebezpečného.

    OdpovědětVymazat